jueves, 26 de agosto de 2010

Curiositats del català

Fa uns dies que m'ha caigut a les mans un llibre que m'ha fet molta gràcia. Parla de com ens expressem les persones de la zona de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. El seu contingut és totalment seriòs, però jo el trobo divertit perquè és com parlo o com m'ha parlat de petita i són expressions que em pensava que es feien servir a tot arreu.
Mireu, com que ho he trobat divertit he pensat de penjar-ho...
Ho faré fent com l'autor, primer la paraula tal i com la diem els de la zona, al costat hi posaré el seu significat. Llavors, i de collita pròpia de mi mateixa, escriuré un exemple (abreujat amb Ex) de tal i com ho he dit o sentit dir als de casa centenars de vegades.  Allà va:
-Broma = núvol.  Ex. El cel està ple de bromes, carda una pinta de ploure!!!!
-Burot, agutzil= poli      Molt típic de la meva època d'institut quan tothom anava amb moto, menys jo, clar.     Ex. Còrrer tio que el burot t'està apunt de posar una multa!!!
-Balandrangues=persona informal, de naturalesa inconstant. Ex. Supertípic de la meva mare: Sembles una balandrangues!!!
-Cacanòria=tracte festiu, alegroi, a vegades amb finalitat interessada.             Ex. Aquelles pijes només foten que cacanòries perquè els nois es fixin amb elles.
-carica = cara tristoia.    Ex. Oi, nena quina carica de pena que fas avui!
-Carmell=moc    Ex. Té el mocador i moca't que ets una carmelluda!!!
-Empagamastre= Taca de matèria agafallosa. Aquest m'encanta fins i tot hi ha un home al poble que li diuen L'Empagamastes        Ex: -A dutxar-te que portes empagamastes per tot arreu!!!!
-Enllefernat=embrutar, específicament els vidres.           Ex: Després de menjar un pa amb nocilla la mare deia: -ni se't ocudeixi obrir la porta que m'ho deixes tot enllefernat!
-Entirolat= Empolainat, endiumenjat.     Ex: -Guaita la veïna com se'ns ha entirolat, deu anar a lligar!
-Escanyussar-se= Escanyar-se     Ex: Aiiii que m'escanyussava amb un troç de pa!
-Esmerilar= afanyar-se       Dit per la meva germana qualsevol matí: -Esmerila't o se't tornarà a escapar l'autobus!!!!
-Flasco= fluix de caràcter.    Ex: Mira que arriba a ser flasco aquell tio!!!!!!
-Lero= Boig, desequilibrat, beneit.      Al meu poble tenim una família arxiconeguda que sempre els hi hem dit així (i tothom s'ha quedat tan ample): els de can Lero.
-Mastufejar= mot d'origen àrab que significa remenar el menjar del plat sense acabar-se'l.               Estava farta de sentir-lo a dir a la peke :-Para de mastufejar la carn i acabat'ho tot! 
-Mixo= gat      Ex. El mixo de la iaia es deia xaba (perquè el van portar de barcelona)
-Moixeta= carícia          Aquest el dic molt jo... .Ex. Nen no ets gens carinyós, no em fas mai cap moixeta...
-Parracs= renec          Ex: -I que no et torni a sentir dir més parracs o et rentaré la llengua amb sabó!
-Pioc=malalt.            Ex: -Avui no sortiré perquè estic una mica pioca. Tinc febre i em fa mal al coll.
-Pillar=fer campana, deixar d'assistir a algun lloc.       Ex. -Que et sembla si pillem i passem d'anar a la classe de Mates.
-Pixaminutis=de poc valor, mancat de qualitats.          Ex: -Ni se't ocudeixi sortir amb aquell noi, però si és un pixaminutis!!! (consells que sempre em deien els de casa dels nois que m'agradaven i no acostumava a fer cas, per desgràcia!)
-Va parets!!!!! = vindria a ser sinònim de: -Què cardes!!!! o Ostia!!!!!! Es diu quan hi ha sorpresa
En general aquest mots i molts altres són propis de la regió on vaig crèixer. Alguns d'ells també s'utilitzen en d'altres zones on es parla el català central o el dialecte rossellonès i amb zones de transició.
               Segur que no els heu fet servir mai??????????


Informació extreta del llibre de: JORDI DORCA (2007) El parlar de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Ajuntament de Torelló.

No hay comentarios:

Publicar un comentario